بهداشت روان دانشی است که به افراد کمک میکند تا با ایجاد روشهایی صحیح از لحاظ روانی و عاطفی بتوانند با محیط خود را سازگار کرده و راهحلهای مطلوبتری را برای حل مشکلاتشان انتخاب کنند.
پس از تشکیل نخستین کنگره بینالمللی بهداشت روان در سال 1930 این رشته به عنوان جزیی از علوم پزشکی درآمد.
جامعهای که در حال حاضر در آن زندگی میکنیم به دلیل صنعتی بودن جامعهای سرشار از استرس است بنابراین بار روانی روی مردم زیاد بوده و این موضوع اهمیت توجه به بهداشت روان را دوچندان میکند.
در بسیاری از موارد اختلالات روانی در افراد با علایم کوچکی آغاز میشود که اگر به آنها توجه نشود ممکن است زمینه بروز معضلات بزرگی را برای فرد ایجاد کند.
بنابراین توجه به این علایم به خصوص در نوجوانان و جوانان موجب میشود در آینده جمعیت سالمتری از بعد روانی داشته باشیم.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی قزوین در این خصوص در گفتوگو با خبرنگار فارس اظهار داشت: سلامتی ابعاد مختلفی دارد که از جمله آنها میتوان به بعد جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی اشاره کرد.
سید سعید اسکویی افزود: در کشور ما بنا به دلایل مختلف بعد روانی سلامت مغفول مانده و به آن پرداخته نمیشود.
وی عنوان کرد: یکی از عللی که موجب شده این بعد از سلامت مغفول بماند، بار منفی آن است چراکه در اذهان عمومی اینگونه نهادینه شده که اگر کسی بخواهد به بعد روانی سلامت خود بپردازد قطع یقین دارای اختلالات شدید روانی است.
اسکویی ادامه داد: در حالی که چنین نیست و ایجاد مشکل در سلامت روانی ممکن است از جویدن ناخن در یک کودک شروع شود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی قزوین تصریح کرد: در بسیاری از موارد نیز اختلال در سلامت روانی از یک اضطراب کوچک شروع میشود که اگر به آن توجه نشود ممکن است در آینده مشکلات عدیدهای را برای فرد ایجاد کند.
وی با بیان اینکه جامعه کنونی یک جامعه صنعتی و سرشار از استرس است، گفت: در چنین جامعهای که استرس فراوانی در آن وجود دارد، قطع یقین بار روانی بر روی مردم زیاد بوده و زمینه افزایش بیماریهای روانی را فراهم میکند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی قزوین ادامه داد: بنابراین اگر مدیریت و کنترل استرس به مردم به خصوص به نوجوانان و جوانان آموزش داده نشود، ممکن است در آینده به افرادی با بیماری روانی متوسط و شدید تبدیل شوند که این موضوع آمار خودکشی را نیز افزایش میدهد.
اسکویی تصریح کرد: بنابراین جامعهای میتواند به عنوان یک جامعه موفق معرفی شود که بتواند به مردم آموزشهای صحیحی در خصوص کنترل و مدیریت استرس ارائه دهد تا استرس وارد شده بر مردم جامعه منتهی به افسردگی و خودکشی نشود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی قزوین با اشاره به مهمترین علل مرگ و میر عنوان کرد: حدود 40 درصد از علت مرگ و میرها را بیماریهای قلبی و عروقی تشکیل میدهد.
اسکویی افزود: عدم تحرک بدنی، استرس، سیگار، فشار خون بالا و دیابت از مهمترین ریزفاکتورهای ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی هستند.
این مسئول تصریح کرد: دومین علت مرگ و میر سرطانها هستند که در حال حاضر با توجه به بررسیهای انجام شده علت 13 درصد از مرگ و میرها سرطانها هستند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی قزوین با اشاره به علل ابتلا به سرطان عنوان کرد: 30 درصد از سرطانها مربوط به نوع تغذیه و 70 درصد از سرطانها مربوط به شیوه زندگی است.
اسکویی با بیان اینکه عدم تحرک بدنی در ابتلا به سرطان نقش مهمی دارد، اظهار داشت: بسیاری از مردم ممکن است کار سختی داشته باشند اما فعالیت بدنی لازم را نداشته باشند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی قزوین عنوان کرد: 30 درصد مردم استان قزوین از تحرک بدنی برخوردار نیستند و این مسئله میتواند تهدیدی برای سلامت آنان باشد.
اسکویی با اشاره به دیگر علل مرگ و میر گفت: پس از بیماریهای قلبی عروقی و انواع سرطانها، سوانح و تصادفات جادهای با 5,11 درصد بیشترین عامل مرگ و میر در این استان را تشکیل میدهند.
فارس