ورود | عضویت

** تمامی کالا و خدمات این فروشگاه، حسب مورد دارای مجوزهای لازم از مراجع مربوطه می باشند و فعالیت های این سایت تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران است **

پایگاه خبری مشاورنیوز

جدیدترین اخبار، مقالات، همایش و کارگاه های مشاوره و روان شناسی در ایران

MOSHAVERNEWS PSYCHOLOGY & ADVISING NEWS

کم تحرکی دوران نوجوانی؛ تهدید سلامت روان

به گزارش مشاور نیوز به نقل از خبرگزاری ایسنا - خراسان رضوی :

نوجوانانی که بیش از ۳ ساعت در روز را ‌وقف رفتارهای بی‌تحرک ازجمله بازی‌های ویدیویی، مطالعه تفریحی یا گذراندن زمان زیاد، برای نمایشگرها می‌کنند، در آینده با خطر اضطراب بیشتری مواجه هستند و براساس نتایج تحقیق کنونی، قرار گرفتن محدود در معرض نمایشگر (بین ۶۰ تا ۱۱۹ دقیقه در روز) که صرف فعالیت‌های آموزشی، مانند انجام تکالیف یا شرکت در کلاس‌ها می‌شود، عامل «محافظت‌کننده» مرتبط با پریشانی روانی کمترخواهد بود.

در مقاله «شناسایی علل کم‌تحرکی نوجوانان»، ارائه شده در هشتمین همایش ملی و سومین همایش بین‌المللی انجمن علمی مدیریت ورزشی، آمده است؛

بی‌تحرکی به کمبود فعالیت بدنی یا ورزش اشاره دارد که می‌تواند منجر به طیفی از پیامدهای منفی سلامتی ازجمله چاقی، بیماری قلبی، دیابت و افسردگی شود، با وجود فواید بی‌شمار فعالیت بدنی، بسیاری از نوجوانان غیرفعال هستند و این روند رو به افزایش است. عدم تحرک در بین پسران نوجوان در سال‌های اخیر به نگرانی فزاینده‌ای تبدیل شده است، مشکلی که نه تنها سلامت جسمانی دانش آموزان را، بلکه سلامت روانی و عاطفی آنان را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد. در واقع نوجوانانی که غیرفعال هستند عادت‌ها و رفتارهای بدی را در خود ایجاد می‌کنند که تا بزرگسالی نیز ادامه می‌یابد، آنان ممکن است فاقد انگیزه برای انجام فعالیت‌های بدنی باشند و این امر می‌تواند منجر به سبک زندگی بی‌تحرک در بزرگسالی شود. تاثیر کم‌تحرکی بر جامعه را می‌توان در طول عمر کوتاه‌تر، پیامدهای سلامت ضعیف‌تر و کاهش کیفیت زندگی مشاهده کرد.

طبق پژوهشی که در مجله «سلامت نوجوانان» منتشر شده است، بی‌تحرکی در میان نوجوانان به مشکلی رو به رشد در سراسر جهان تبدیل شده است که پیامدهای قابل‌توجهی برای سلامت جسمی و روانی جمعیت در این گروه سنی دارد. نتایج تحقیقات متعدد نشان داده‌اند که عدم فعالیت بدنی، به‌ویژه زمانی که با استفاده بیش از حد از وسایل الکترونیکی همراه شود، به افزایش مشکلاتی مانند چاقی و بیماری‌های قلبی عروقی کمک می‌کند. علاوه بر این، نتایج تحقیقات فزاینده‌ای نشان می‌دهد که تاثیرات سبک زندگی بی‌تحرک به بدن جسمانی محدود نمی‌شود، بلکه می‌تواند بر سلامت روان نیز تاثیر بگذارد، برای مثال احساس اضطراب و افسردگی را افزایش دهد.

تحقیقی که در موسسه روان‌پزشکی، روان‌شناسی و علوم اعصاب در کینگز کالج لندن در بریتانیا انجام شد، اطلاعات ۳۶۷۵ نوجوان را که بخشی از یک تحقیق کوهورت بودند، تجزیه‌وتحلیل کرد. این تجزیه‌وتحلیل شامل اطلاعات مربوط به رفتار بی‌تحرک بود که در دو مقطع زمانی ۱۴ سالگی نوجوانان و سپس در ۱۷ سالگی جمع‌آوری شد. در مرحله اول، شرکت‌کنندگان یک دفتر یادداشت روزانه را تکمیل کردند که در آن فعالیت‌های مختلفی که هر ۱۰ دقیقه انجام می‌دادند را ثبت کردند. این فعالیت‌ها در زمینه‌های گسترده‌تری ازجمله فعالیت بدنی عمومی، زمان صرف شده برای خواب، زمان تفریحی با صفحه نمایش، زمان تفریحی بدون صفحه نمایش و رفتار بی‌تحرک آموزشی دسته‌بندی می‌شوند.

در سن ۱۷ سالگی، همان شرکت‌کنندگان با استفاده از یک پرسشنامه ۶ سوالی در مورد احساسات خود، با استفاده از ابزاری به‌نام مقیاس کسلر، ناراحتی روانی خود را گزارش کردند. این سوالات شامل «چند بار در ۳۰ روز گذشته» شرکت‌کننده احساس عصبی، ناامیدی، بی‌قراری، افسردگی، اضطراب و بی‌ارزشی می‌کرد. تجزیه‌وتحلیل نمرات، بر اساس مقیاس، نشان داد که آیا آنان پریشانی روانی دارند یا خیر.

به گفته یکی از محققان، این واقعیت که این تحقیق بر اساس پاسخ‌هایی به رفتار بی‌تحرکی ثبت شده در یک دفتر یادداشت روزانه انجام شده، یکی از تفاوت‌هایی است که نتایج را بسیار مرتبط می‌سازد. وی توضیح داد که روش‌های مختلفی برای اندازه‌گیری رفتار بی‌تحرک وجود دارد. یکی از آن‌ها که عینی‌تر است، از شتاب‌سنج (نوعی وسیله‌ برای اندازه‌گیری میزان حرکت فرد) استفاده می‌کند، اما نمی‌تواند بین فعالیت‌های مختلف بی‌تحرکی که بسیار گسترده هستند، تمایز قائل شود. رفتار بی‌تحرک شامل فعالیت‌های مختلفی مانند استفاده از رایانه، تماشای تلویزیون، مطالعه، گوش دادن به موسیقی یا حضور در کلاس است. بیشتر تحقیقات بر تجزیه‌وتحلیل کل زمان نشستن متمرکز است، اما ما می‌توانیم فعالیت‌های بی‌تحرک مثبتی مانند حضور در کلاس و انجام تکالیف داشته باشیم و فعالیت‌هایی مانند صرف وقت زیاد در اینترنت یا انجام بازی‌های ویدئویی وجود دارند که مفید نیستند.

روش دوم اندازه‌گیری رفتار بی‌تحرکی، ذهنی است، در آن افراد به پرسشنامه‌ای پاسخ می‌دهند که در یک هفته معمولی چقدر زمان را صرف بی‌تحرکی، تماشای تلویزیون، بازی‌های ویدیویی، کار یا مطالعه می‌کنند. با این وجود، این روش به حافظه شرکت‌کننده بستگی دارد.

داشتن سوابقی از تمامی فعالیت‌های این نوجوانان که در یک دفترچه یادداشت رسمی ثبت شده است، نتیجه بسیار معتبرتری را ارائه می‌دهد و دقت قابل اعتمادتری در دوره‌های زمانی مختلف دارد اما محقق این پژوهش می‌گوید: استفاده از این نوع ابزار معمول نیست، زیرا اجرای آن دشوار است.

تاثیر مطالعه

برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها، محققان چندین متغیر ازجمله جنسیت، تحصیلات والدین، درآمد خالص خانواده، پریشانی روانی والدین، شاخص توده بدنی، فعالیت بدنی، کل زمان بی‌تحرکی و علائم افسردگی را تنظیم کردند. آنان پس از بررسی مجدد اطلاعات دریافتند، نوجوانان به‌طور متوسط چهار ساعت در روز را صرف بی‌تحرکی آموزشی (مدرسه، تکالیف) و حدود سه ساعت در روز را به رفتار بی‌تحرکی با صفحه نمایش و بدون صفحه نمایش می‌گذرانند. کسانی که بیش از ۱۸۰ دقیقه در روز را صرف صفحه نمایش برای اوقات فراغت می‌کردند، در ۱۷ سالگی با ناراحتی روانی بیشتری همراه بودند.

محققان به‌طور مشابه و به‌طرز شگفت‌انگیزی دریافتند، افرادی که بیش از سه ساعت در روز را برای اوقات فراغت صرف  مطالعه می‌کنند (به‌ویژه پسران) ناراحتی روانی بیشتری را گزارش کردند. بر اساس این یافته، در حالی که نتایج تحقیقات قبلی نشان داده است که مطالعه با نتایج بهتر سلامت روان و سایر رفتارهای سالم مرتبط است، این تحقیق جدید نشان می‌دهد که مطالعه بیش از حد ممکن است در برخی موارد مضر باشد.

یکی از فرضیه‌های توضیح یافته کنونی این است، نوجوانانی که ساعات زیادی را صرف مطالعه می‌کنند، زمانی را که می‌تواند صرف فعالیت‌هایی با تعاملات اجتماعی رو در رو یا بیرون از خانه که محافظت‌کننده است، شود، «جایگزین» می‌کنند که منجر به انزوای بیشتر می‌شود. علاوه بر این، ممکن است بخشی از مطالعه با استفاده از دستگاه‌های صفحه نمایش (تلفن‌های همراه، رایانه یا تبلت) انجام شود که مضر است، تحقیقاتی در مورد بزرگسالان وجود دارد که مطالعه با استفاده از صفحه نمایش را به‌دلیل قرار گرفتن در معرض نور آبی، به خواب ضعیف‌تر مرتبط می‌کند.

این یک یافته غیرمنتظره است، اما تاکید بر این نکته مهم است که تعداد کمی از نوجوانان زمان زیادی از اوقات فراغت را صرف مطالعه می‌کنند. یافته اصلی تحقیق، با توجه به زمینه کلی، این است که زمان فراغت بیشتر همراه با صفحه نمایش (بازی‌های ویدیویی) با پریشانی روان‌شناختی بدتری، در حالی که صرف زمان بیشتر برای فعالیت‌های آموزشی با پریشانی کمتر همراه بود.

یکی از محققان اظهار کرد: نتایج این تحقیق چندین الگوی نگران‌کننده را نشان داد. ما دریافتیم، نوجوانانی که بیش از سه ساعت در روز را صرف فعالیت‌های اوقات فراغت مبتنی بر صفحه نمایش می‌کنند، سه سال بعد پریشانی روان‌شناختی بیشتری نشان دادند. بازی‌های ویدیویی به‌ویژه تاثیرگذار بودند و هر ساعت اضافی با افزایش سه درصدی در پریشانی روانی همراه بود.

به گفته وی، نتایج نشان می‌دهد که مواجهه - پاسخ، رابطه واضحی بین زمان زیاد تماشای صفحه نمایشگر و پیامدهای سلامت روان در آینده دارد. نکته مهم این است که این رابطه وابسته به زمینه است، به این معنی که زمان آموزشی نمایشگر اثرات منفی یکسانی را نشان نمی‌دهد و تاکید می‌کند که مشکل به‌خودی خود استفاده از صفحه نمایشگر نیست، بلکه چگونگی و چرایی استفاده از صفحه نمایش است.

چگونه تاثیر را به حداقل برسانیم؟

بر اساس یافته‌ها، محققان مداخلاتی را پیشنهاد می‌کنند که می‌تواند در به حداقل رساندن اثرات منفی روان‌شناختی دخیل باشند:

• محدودیت‌های واضحی را برای زمان صفحه نمایشگر تنظیم کنید؛ دستورالعمل‌هایی را اجرا کنید که زمان تماشای صفحه نمایشگر را به کمتر از سه ساعت در روز محدود می‌کند، زیرا نتایج تحقیق نشان می‌دهد که این زمانی است که خطرات به‌طور قابل‌توجهی افزایش می‌یابد.

• بر زمینه فعالیت تمرکز کنید؛ فعالیت‌های آموزشی و ساختاریافته‌تر را نسبت به زمان سرگرمی غیرفعال با استفاده از صفحه نمایشگر تشویق کنید. این یافته‌ها نشان داد که مدت زمانی که صرف آموزش با استفاده از صفحه نمایشگر می‌شود، هیچ اثر منفی ندارد.

• فعالیت‌های متعادل را جایگزین کنید؛ فعالیت‌های اوقات فراغت را با تعامل اجتماعی جایگزین کنید، زیرا زمان جدایی از صفحه نمایشگر می‌تواند به پریشانی روانی کمک کند.

• به رویکردهای جنسیتی خاص توجه کنید؛ مداخلات شخصی‌سازی شده را در نظر بگیرید، زیرا این تحقیق تفاوت‌های جنسیتی را در تاثیرات پیدا کرده است (به‌عنوان مثال، دختران بیشتر با استفاده از صفحه نمایش برای جستجو در اینترنت و پسران با بازی‌های ویدیویی مرتبط بودند).

• حمایت آموزشی را درنظر بگیرید؛ از آنجایی که مقدار محدودی از زمان تکالیف و کلاس با پریشانی روانی کمتری همراه است، از مشارکت تحصیلی کافی اطمینان حاصل کنید.

• مدیریت و بهینه‌سازی زمان صفحه نمایش را فراموش نکنید؛ به‌جای حذف کامل این مورد آن را مدیریت کنید.

محققان تاکید کردند که رفتار بی‌تحرک بسیار پیچیده است و برای نوجوانان، هر فعالیت و زمینه‌ای باید جداگانه ارزیابی شود. ما باید روی مداخلاتی تمرکز کنیم که نه فقط باعث کاهش رفتار بی‌تحرکی می‌شود، بلکه آن را در برخی فعالیت‌های خاص و بسیار طولانی که بیشتر با پریشانی روانی مرتبط هستند، کاهش می‌دهد.

نتیجه‌گیری

به‌طورکلی، علل عدم تحرک در میان نوجوانان پیچیده و چند عاملی است، اما پرداختن به آنها برای ترویج سبک زندگی سالم و پیشگیری از بیماری‌های مزمن در مراحل بعدی زندگی ضروری است. با همکاری یکدیگر برای ایجاد محیط‌ها و فرصت‌های حمایت‌کننده برای فعالیت بدنی، می‌توانیم به نوجوانان کمک کنیم تا عادت‌هایی بسازند که برای آنان در طول زندگی مفید باشد.

آشنایی با روان شناسان
دکتر کیانوش زهراکار
دکترای تخصصی مشاوره
 
عضو هیئت علمی دانشگاه  خوارزمی تهران
 
پژوهشگر برتر منتخب دانشگاه خوارزمی در سال ۱۳۹۲
 
پژوهشگر برتر منتخب استان تهران در سال ۱۳۸۸
 
پژوهشگر برتر منتخب دانشگاه آزاد اسلامشهر در سال ۱۳۸۷
 
پژوهشگر برتر منتخب استان لُرستان در سال ۱۳۸۳
 
دانشجوی برتر منتخب دوره دکتری در سال ۱۳۸۲
 
استاد راهنما و مشاور بیش از 100 پایان نامه تحصیلات تکمیلی
 
 
دکتر امیرهوشنگ مهریار
-سال تولد: 1315 
رتبه علمي: استاد
تحصيلات:  Ph.D ـ روانشناسي ـ لندن ـ (1344) 1965
1. دانشگاه شيراز، شيراز ـ پژوهشي/ آموزشي/ اجرايي ـ رئيس مركز جمعيت‌شناسي، سرپرستي
2. دانشگاه هاروارد، دانشكده پزشكي بوستون ـ پژوهشي ـ Post-Doctoral
3. دانشگاه پنسيلوانيا، فيلادلفيا ـ پژوهشي/ آموزشي ـ استاد مدعو
4. سازمان بهداشت جهاني ـ پژوهشي ـ مشاور علمي
5. مؤسسه عالي پژوهش در برنامه‌ريزي ‌و توسعه تهران ـ پژوهشي/آموزشي/ اجرايي ـ استاد ـ رئيس گروه
 
 دكتر حمزه گنجی
متولد : دوم فروردين‌ماه سال 1321 در هادي‌شهر از بخشهاي شهرستان مرند ب
کارشناسی :رشته زبان فرانسه 1344
کارشناسی ارشد: دانشگاه تهران  رشته علوم تربیتی
دکتری   : 1351  دانشگاه مون پلیه (فرانسه)
 دکتر محمود ساعتچی

1-ليسانس علوم اجتماعي از دانشگاه تهران در سال 1344.
2-ليسانس نظامي از دانشكده پياده نظام ارتش (شيراز) در سال 1345.
3-فوق ليسانس علوم اجتماعي از دانشگاه تهران در سال 1347.
4- دكتراي (Ph.D.) روانشناسي از دانشگاه اله آباد (Allahabad University) هندوستان در سال 1353.
5- طي دوره تخصصي راهبردها، فنون و روش هاي عملي كاربردي روانشناسي در برگزاري دوره هاي آموزش مديريت عالي در كالج هنلي (Henly)، انگلستان (لندن) در سال 1357.
پروفسور سعید شاملو،( بنیان گذار روانشناسی بالینی ایران)
متولد : سال 1308 در ملایر
کارشناسی : دانشگاه جورج واشنگتن
کارشناسی ارشد:  دانشگاه ایالتی واشنگتن
دکتری   :  دانشگاه ایلی نویز در رشته روان نشاسی بالینی 
فوق دکتری  : دانشگاه ایلی نویز در رشته رواندرمانی
 دکتر یوسف کریمی

سال تولد : 1323 
محل تولد : قزوین 
کارشناسی آموزش ابتدائی از دانشگاه ابوریحان بیرونی سابق
کارشناسی ارشد  در رشته روانشناسی تربیتی در سال 1353(1974) از دانشگاه ایالتی بال در ایالت ایندیانا 
دکتری در سال 1356(1977) موفق به اخذ درجه دکتری در رشته روانشناسی تربیتی، از دانشگاه ایالتی فلوریدا
یشان دارای سابقه تدریس در دانشگاه های آمریکا با سمت مربی رتبه اول هستند.
تالیفات : روانشناسی اجتماعی،نگرش و تغییر نگرش و..

دکتر  بهروز بيرشك
 متولد فروردين۱۳۲۷- تهران
فارغ التحصيل دانشگاه ملى
فوق ليسانس روانشناسى مشاوره - ۱۳۵۳ از دانشكده ايلينوى آمريكا
اخذ مدرك دكترى - ۱۳۵۷ از دانشكده ايلينوى
عضو هيأت علمى دانشگاه علوم پزشكى ايران
فعاليت در انستيتو روانپزشكى تهران
راه اندازى بيمارستان روانى حضرت زهرا (س)
دكتر سيمين حسينيان
متولد  : ۱۳۳۱
مرتبه علمي: استادتمام دانشگاه الزهرا
تحصيلات: دكتري
گروه آموزشي:مشاوره
محل تولد: تهران
دكتراي مشاوره ،كاليفرنيا-لس آنجلس آمريكا
كارشناسي ارشد مشاوره، كاليفرنيا-لس آنجلس آمريكا
كارشناسي مشاوره ،؛دانشگاه تهران -ايران
دکترشکوه نوابى نژاد
- متولد ۱۳۲۵
- لیسانس زبان و ادبیات انگلیسى
- فوق لیسانس مشاوره [دانشگاه آمریکایى بیروت]
- اخذ مدرک دکترى [دانشگاه ایالتى نبراسکا] رشته روانشناسى مشاوره
- استاد تمام گروه مشاوره دانشگاه تربیت معلم
- مدیر گروه مشاوره همان دانشگاه 
- عضو هیأت امناى دانشگاه 
زندگینامه بزرگان روان شناسی / مشاور نیوز
دکتر محمود گلزاری
 سال تولد : ۱۳۲۸ 
محل تولد :  شهر سیرجان در استان کرمان 
تحصیلات:
کارشناسی: رشته روان شناسی بالینی، دانشگاه علامه طباطبایی
کارشناسی‌ارشد: رشته روان شناسی بالینی انستیتو روانپزشکی تهران، دانشگاه علوم پزشکی ایران
پایان نامه: ساخت و اعتبار یابی مقیاس افسردگی کودکان (CDS). 
دکتری: روان‌شناسی دانشگاه علامه طباطبایی
معرفی بزرگان روان شناسی و مشاوره / مشاور نیوز

دکتر علی دلاور 
در سال 1320
محل تولد : خرم آباد 
در سال 1358مدرک دکتری خود را در دانشگاه ایالتی فلوریدا در رشته روش‌های تحقیق و آمار اخذ نمودند
 مرتبه علمی : استادی
 تعداد 137 عنوان مقاله در سمینارهای علمی داخلی و خارجی ارائه و تعداد 19 عنوان کتاب نیز ترجمه و تالیف نموده‌اند.
دکتر  علی محمد  نظری
مرتبه علمی:دانشیار( گروه مشاوره و راهنمایی دانشگاه خوارزمی )
آدرس پست الکترونيک:Nazari@khu.ac.ir
صفحه اينترنت شخصی:http://cvs.khu.ac.ir/fa/nazari.htm
سوابق تحصیلی
دکتری:  مشاوره خانواده
کارشناسی ارشد:مشاوره و راهنمایی 
کارشناسی:مشاوره و راهنمایی 

صاحب كرسي استادي گروه مشاوره و راهنمايي دانشگاه خوارزمی (تربيت معلم سابق )

در سال 1324 در يك خانواده روحاني در شهر مشهد متولد شدم. تحصيلات ابتدايي و متوسطه خود را در زادگاهم به پايان رساندم و در سال 1346 در دانشسراي عالي به تحصيل در رشته مشاوره و راهنمايي مشغول شدم. اولين كتاب خود را در سال 1349 در حالي كه دانشجوي سال سوم دوره كارشناسي بودم با نام مشاوره در چاپ رساندم. در سال 1350 در وزارت آموزش و پرورش با سمت «مشاور راهنمايي تحصيلي» مشغول خدمت شدم. تحصيلات كارشناسي ارشد خود را در رشته مشاوره در سال 1351 در دانشگاه تهران شروع كردم. در سال 1351 1352 با همسرم خانم دكتر ستيلا علاقبند ازدواج كردم. ثمره اين ازدواج سه فرزند با نام‌هاي سعيد، سميه و آزاده است. فرزندانم به ترتيب در رشته‌هاي كامپيوتر، الكترونيك و كامپيوتر تحصيل كرده‌اند.

اطلاعات شخصي:
1- نام و نام خانوادگي: حسن­ پاشا شريفي
2- تاريخ تولد: 1312        
3- محل تولد: سُنقُر (کرمانشاه)
4- گروه آموزشي:روان­شناسي
5- دانشگاه: دانشگاه آزاد اسلامي
6- مرتبة علمي: دانشيار
7- ايميل:HPSSR@YAHOO.COM
سوابق تحصيلي:
1- اخذ مدرک ديپلم از دانشسراي مقدماتي کرمانشاه در سال 1332
2- اخذ ديپلم ششم متوسطه در رشتة ادبيات به صورت داوطلبانه در سال 1334
3- کسب ليسانس علوم تربيتي در دانش­سراي عالي در سال1341 در تهران
4- کسب فوق ليسانس مشاوره و راهنمايي از دانشگاه تربيت معلم تهران در سال 1348
5- دکتراي روان شناسي در دانشگاه علوم و تحقيقات تهران در سال 1368
نظر سنجی
از نظر شما کدام بخش از مطالب سایت مفید و کاربردی تر هستند ؟
نمایش نتایج