به گزارش مشاور نیوز به نقل از خبرگزاری مهر :
روانشناسی صنعتی سازمانی که با نام روانشناسی شغلی و روانشناسی کار شناخته میشود، رابطه بین کارمندان و دنیای کار را شرح میدهد. در واقع شاخه روانشناسی صنعتی یکی از مهمترین رشتههای روانشناسی است که برای توسعه اقتصادی یا صنعتی یک مجموعه تاثیر بسیار مهمی دارد. در حقیقت روانشناسی صنعتی و سازمانی برای شرکتهایی به کار میرود که نیاز به سادهسازی فرایندها و شفافسازی همکاریهای گروهی دارند.
برای آشنایی بیشتر با روانشناسی صنعتی سازمانی و اهمیت حضور آن در سازمان، فقط کافی است ۵ دقیقه از وقت خود را به خواندن این مقاله اختصاص دهید.
روانشناسی صنعتی سازمانی یا I/O Psychology؛ برای تجزیه و تحلیل رفتار کارکنان
تعریفهای بسیاری برای روانشناسی صنعتی وجود دارد، اما قصد داریم سادهترین تعریف ممکن را بررسی کنیم. روانشناسی سازمانی و صنعتی شاخهای از روانشناسی است که به بررسی رفتارها در محیط کار میپردازد. همچنین در فرایند روانشناسی سازمانی رفتارهای کارمندان در سازمان سنجیده میشود، تا رفتارها تغییر کرده و محیط کار بهبود یابد. این بهبود فرایند در جنبههای مختلف از جمله عملکرد، ارتباطات، رضایت قلبی و ایمنی شغلی انجام میشود تا شرایط کار در مجموعه برای افراد ایدهال باشد. برای شناسایی این رفتارها و بهبود آنها، شرکت در دوره دکتر حسین طاهری بیزینس کوچ پیشنهادی طلایی است که به توسعه مهارتهای مدیریتی کمک شایانی میکند.
آشنایی با قلمرو روانشناسی صنعتی و سازمانی و اهمیت حضور آن
قلمرو روانشناسی صنعتی، موضوعات خاصی را در بر میگیرد که از بین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
انتخاب مناسبترین افراد برای محیط کار
ارزیابی رفتارها و ویژگیها و توانمندیهای کارکنان
اندازه گیری عملکرد شغلی
میزان رفاه و کیفیت زندگی کارکنان سازمان
انگیزش کارکنان و رضایت شغلی
رفتارهای شهروندی سازمانی
استرس شغلی
ارتباطات در محیط کار
رفتارهای سیاسی در محیط کار
تجزیه و تحلیل شغل
فرهنگ سازمانی
شاید در نگاه اول این سرفصلها با موضوعات منابع انسانی مشابه باشند، اما در حقیقت باید گفت که روانشناسی سازمانی، شناخت بهتر انسانها در محیط کار را خلق میکند. سپس در منابع انسانی، دستآوردهای روانشناسی سازمانی بررسی میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد، توصیه میکنیم نگاهی به صفحه اینستاگرام حسین طاهری، یکی از بهترین هکرهای رشد ایرانی با سالها تجربه داشته باشید.
بررسی تفاوت بین روانشناسی سازمانی و صنعتی؛ از گذشته تا امروز :
در ابتدا زمانی که روانشناسان به سراغ محیط کار آمدند، محیطهای کار شکل امروز را نداشت و معمولاً کارگاه یا کارخانه بودند. به همینخاطر، عبارت روانشناسی صنعتی رواج پیدا کرد. به مرور زمان روانشناسی به سراغ سازمانهای رسمی و غیر صنعتی مانند سازمانهای غیر انتفاعی و دانشگاهها رفت و کم کم اصطلاح روانشناسی سازمانی پررنگ شد. البته بسیاری از روانشناسان تصمیم گرفتند تا ترکیب روانشناسی صنعتی و سازمانی (I/O Psychology) را استفاده کنند که توصیف بهتری از این اهداف است.
در نهایت باید گفت روانشناسی سازمانی و صنعتی یک مفهوم هستند و هدف آنها بهبود حال کارکنان است. البته که در این فرایند، نیاز است مدیران و افراد سازمان با اصول هک رشد آشنا باشند تا دستیابی به اهداف سادهتر باشد.
روانشناسان سازمانی و صنعتی باید چه مهارتهایی داشته باشند؟
روانشناسان سازمانی، باید مهارتهای خاصی از جمله تجزیهوتحلیل دادهها، تفکر انتقادی، مهارتهای تحقیقی، روانسنجی، دانستن اصول آزمونسازی و اعتبارسنجی را داشته باشند. انجمن جهانی روانشناسی SIOP میگوید که روانشناسی سازمانی روی مفاهیم تمرکز دارد. بهصورت کلی فردی که قصد دارد روانشناس سازمانی باشد، باید مهارتهای مهمی از جمله تجزیه و تحلیل دادهها را داشته باشد و با تفکر انتقادی، برای بهبود و توسعه ارتباطات شرکت قدم بردارد.
روانشناسی سازمانی؛ سلامت روان کارمندان سازمان را میسازد!
روانشناسی سازمانی با این هدف ایجاد شد که سلامت روان کارمندان بررسی شود. در زمان فعالیت کارخانجات صنعتی، روانشناسی سازمانی بسیار کمرنگتر بود و در حال حاضر، به یکی از اصلیترین رکنها در سازمانهای موفق تبدیل شده است. برای استفاده و پیادهسازی روانشناسی سازمانی، مهم است اصول روانشناسی سازمانی را بدانید و آن را به دست مختصصها بسپارید.