علی فتحی آشتیانی در نشست با خبرنگاران درباره گزارش اجمالی فعالیتهای سازمان متبوعش و برنامههای پیش روی آن گفت: با حکم دیوان، انتخابات انجام شده لغو شد؛ اما چون رای بدوی بود، با تلاش مسئولان شورای مرکزی و تیم اجرایی تا رسیدن حکم قطعی قرار بر ادامه کار بود اما در نهایت در سال جاری شورای عالی به این نتیجه رسید که ادامه فرآیند به نفع نیست و فعالیت شورای مرکزی متوقف و انتخابات دوره پنجم مجددا برگزار شود.
به گفته وی، ۲۸ فروردین امسال مقدمات کار انجام و هیات اجرایی انتخابات تشکیل، آیین نامه انتخابات نوشته و قرار شد ۳۱ اردیبهشت ماه، ثبتنام از داوطلبان برای شرکت در انتخابات در سایت سازمان انجام و انتخابات نیز ۱۵ تیرماه برگزار شود.
رییس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره توضیح داد: دوره چهارم شورای مرکزی سازمان نظام روانشناسی و مشاوره ۷.۵ سال بعد از شروع، از برگزاری انتخابات دوره پنجم ممانعت کرد. در ۳.۵ سالی که این دوره اضافه ادامه پیدا کرد پنج بار اعلام انتخابات شد ولی هربار لغو میشد؛ در نهایت با همت و تلاش نمایندگان وزارت بهداشت و علوم در شورای مرکزی سازمان نظام روانشناسی و مشاوره در ۲۷ مرداد ۱۴۰۲ انتخابات انجام شد اما با آیین نامه دولت و با مسئولیت وزارت علوم در قانون سازمان ذکر شده بجز دوره اول سایر دورههای انتخابات توسط خود سازمان انجام شود اما چون سازمان زیر بار انتخابات نمیرفت حکومت و حاکمیت و نمایندگان دولت در شورای مرکزی به نتیجه رسیدند و با هماهنگی دولت آیین نامه انتخابات دوره پنجم نوشته و در ۲۷ مرداد برگزار و ۱۴ شهریور ۱۴۰۲ اینجانب را به عنوان رییس انتخاب کردند. اما از همان ابتدا تمام کسانی که در برگزاری انتخابات تعلل می کردند بعد از انتخابات و صدور حکم ریاست جمهوری از هرگونه مداخله و شکایت و تشویش اذهان کوتاهی نکردند و در دیوان عدالت اداری شکایت کردند لذا در آبان ماه حکم بدوی لغو انتخابات صادر شد، اما چون بدوی بود اعضای شورای مرکزی معاونین سازمان، بازرسان شورای مرکزی تلاش کردند تا رسیدن حکم قطعی کار انجام شود و سازمان در ۸.۵ ماه همه کارهایی که باید انجام میداد را انجام داد
اما در سال جاری شورای مرکزی به این نتیجه رسید که ادامه فرایند به نفع نیست و جمع بندی شد فعالیت شورای مرکزی متوقف شود اما همزمان انتخابات دوره پنجم مجددا برگزار شود.
وی همچنین ادامه داد: سازمان نظام روانشناسی و مشاوره که کار خود را با ابلاغ قانون و توسط مجلس و تایید شورای نگهبان در ۹ اردیبهشت ۸۲ آغاز کرد و ۲۱ سال از عمرش گذشته، از مهمترین اقداماتش در این سالها به خصوص طی ۸.۵ ماه اخیر میتوان به برگزاری آزمون صلاحیت حرفهای در ۱۵ دی ۱۴۰۲ و مصاحبه آزمون صلاحیت حرفهای در اردیبهشت ۱۴۰۳ اشاره کرد.
وی با بیان اینکه در آزمون صلاحیت حرفهای ۱۶ هزار و ۳۷۰ نفر شرکت کردند که ۸۰۴۱ نفر حد نصاب نمره قبولی را دریافت کردند افزود: این افراد در اردیبهشت ماه برای مصاحبه از ۳۱ استان کشوردعوت شدند که از این تعداد ۷۵۰۳ نفر معادل ۹۳.۳ درصد شرکت کردند که ۶۷۶۰ نفر یعنی حدود ۹۰ درصد در مصاحبه پذیرش و ۱۰ درصد ریزش داشتند.
فتحی با بیان اینکه به افراد پذیرفته شده «پیامک» ارسال می شود ادامه داد: در صورت تسویه حساب مالی، همزمان پروانه این افراد صادر میشود که این کار از اقدامات معاونت آموزشی و پژوهشی است. از دیگر برنامههای این معاونت راهاندازی مدرسه توانمند سازی و مهارت آموزی است که آیین نامه آن توسط شورای مرکزی تصویب و بهزودی مدرسه راه اندازی میشود.
رییس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره از دیگر اقدامات انجام شده را راه اندازی بولتن خبری تخصصی برای روانشناسان و مشاوران عنوان کرد و افزود: راه اندازه کنگره سالانه و نشستهای تخصصی فصلی از دیگر برنامههای معاونت پژوهشی است.
فتحی در ادامه گفت: مهمترین اقدامات معاونت امور استانها برگزاری انتخابات شوراهای استانی بود که ۲۷ بهمن به صورت الکترونیک انجام شد، در نتیجه در ۳۰ استان به جز تهران شکل گرفتند بدین ترتیب پس از بیش از ۸ سال وقفه، شوراهای استانی دایر شدند. تمام شوراهای استانی احکام خود را گرفته و جلسات آنها برگزار میشود.
برنامهریزی برای رتبهبندی روانشناسان و مشاوران
چگونگی دریافت پروانه توسط اتباع خارجی دارای مدرک ارشد و دکترای روانشناسی و مشاوره روی میز سازمان
وی ادامه داد: برنامهریزی برای رتبهبندی روانشناسان و مشاوران، راه اندازی کمیسیونهای تخصصی با رویکرد جدید به عنوان بازوان علمی سازمان، پیش نویس آیین نامه مشاوره غیر حضوری تلفنی و آنلاین، پیش نویس آیین نامه عضویت اتباع بیگانه در ایران یعنی آنهایی که کارشناسی ارشد و دکترای حرفهای در روانشناسی و مشاوره دارند چگونه پروانه کار تخصصی دریافت کنند؟، از دیگر برنامههای این معاونت است.
اعضای هئیت علمی دانشگاهها بدون شرکت در آزمون صلاحیت حرفهای میتوانند پروانه دریافت کنند
تخلفات جلسات مشاوره را گزارش دهید
وی همچنین اعلام کرد که اعضای هئیت علمی دانشگاهها که در رشته روانشناسی و مشاوره فعالیت میکنند، بدون شرکت در آزمون صلاحیت حرفهای و مصاحبه میتوانند درخواست صدور پروانه اشتغال تخصصی ارائه و پروانه آنها صادر میشود.
آشتیانی با تاکید بر اینکه رصد فضای مجازی و اقدامات حقوقی در خصوص روانشناس نماها، برگزاری کمیسیون تخلفات بدوی و تجدید نظر جزو برنامههای جدی معاونت انتظامی و رسیدگی به تخلفات صنفی سازمان نظام روانشناسی است گفت: اگر فردی به روانشناسی مراجعه و در جلسات مشاوره تخلفی صورت گیرد، میتواند تخلف را به معاونت انتظامی گزارش دهد و این موارد پیگیری میشود تا به نتیجه برسد. یا در صورتی که فردی از روی ناآگاهی به کسانی که مدرک تحصیلی روانشناسی ندارند ولی در این حوزه فعالیت میکنند را مورد پیگیری قرار میدهیم و دراین راستا هر فردی که سراغ این افراد میرود، اگر مشکلی پیدا کرد طرح شکایت کند.
وی در ادامه افزود: در کنار انتشار لیست روانشناس نماها چند کار دیگر لازم است انجام دهیم مثلا سطح سواد سلامت روان مردم جامعه را ارتقاء دهیم تا بتوانند تشخیص بدهند برای مشاوره به سراغ چه کسی بروند.
رییس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره روش بعدی برای مقابله با روانشناس نماها را فعال کردن «بیمه روانشناسی» عنوان کرد و گفت: دو گرایش روانشناسان بالینی و سلامت از ۱۶ گرایش روانشناسی از آبان پارسال مشمول بیمه سلامت شده است، بنابراین روانشناسان با ثبت نام در بیمه میتوانند از خدمات بیمهای بهره مند شوند.
فتحی در ادامه به معاونت اجرایی پشتیبانی و امور مالی سازمان اشاره کرد و کارهای انجام شده این معاونت را راه اندازی سامانه آموزشی منتاک یا ال ام اس در راستای راه اندازی مدرسه مهارت آموزی و بازآموزی عنوان کرد و گفت: برگزاری انتخابات شوراهای استانی، تجهیزات دفاع شخصی برای اعضا که توافق نامه آن امضا شده، ارائه خدمات رفاهی، زیباسازی ساختمان، دادن وام به اعضای سازمان برای تجهیز دفاتر در سه نوبت هر بار ۲۵۰ نفر، از دیگر برنامههای این معاونت بود.
وی در ادامه به واحد انفورماتیک و کارهای واحد اشاره کرد و افزود: راه اندازی سرویس برخط معاونت انتظامی برای استعلامات و صدور پروانه، هوشمندسازی فرآیند صدور پروانه اشتغال برای متقاضیان مصاحبه، راه اندازی سرویس استعلام اسامی روانشناسان و مشاوران دارای پروانه در بستر الکترونیک، راه اندازی سامانه منتاک، اتصال سازمان به درگاه ملی مجوزها و....از برنامههای انجام شده است.
فتحی با بیان اینکه مدیرکل حوزه ریاست فعالیت های جدیدی را آغاز کرده گفت: فعال سازی حوزه بین الملل سازمان، ارتباط با شورای عالی انقلاب فرهنگی برای تشکیل کمیته تخصصی تدوین سند ملی سلامت روانی، رایزنی برای فعال سازی فراکسیون سلامت روانی، اصلاح قانون سازمان نظام روانشناسی مربوط به ۲۱ سال پیش، ارتباط و همکاری در طرح مشاوره نوهمسران(دولت برای نو همسران طرح مشاوره را در نظر گرفته که در سال اول رایگان و در سال های دوم تا پنجم برای ۷ دهک اول رایگان است، کار خوبی که در دو استان سمنان و قم انجام شده ) از کارهای جدید دفتر ریاست است.
فتحی با بیان اینکه کشور ما کشوری بحران خیز است افزود: فعال کردن شوراهای استانی برای مداخله با بحران های اجتماعی و طبیعی از جمله اقدامات سازمان نظام روانشناسی و مشاوره پیش رو است.
وی با بیان اینکه کار ما در این دوره بر اساس بند سه سیاستهای کلی سلامت، ابلاغیه مقام معظم رهبری با هدف ارتقای سلامت روانی جامعه، با ترویج سبک ایرانی اسلامی، تحکیم بنیان خانواده، رفع عوامل تنش زای فردی خانوادگی و اجتماعی، ترویج آموزش های اخلاقی و معنوی و ارتقای شاخصهای سلامت روانی انجام شده است گفت: تمرکز سازمان بر پیشگیری اولیه و نگاه سلامت محور انجام شده است.