محسن لعلی، عضو هیئتعلمی دانشگاه فرهنگیان و یکی از مترجمین این کتاب در گفتوگو با ایسنا و با بیان اینکه دستنامه یا هندبوک (Handbook) نوعی کتاب مرجع (راهنما) و یا مجموعهای از دستورالعملهای حاوی اطلاعات است که برای مراجعۀ سریع مفید واقع میشوند، در مورد موضوع کتاب «دستنامه درمان شناختی_رفتاری بیماریهای کودکان» توضیح داد: این کتاب بهصورت کلی به مباحث درمانیِ بیماریهای روانشناختی پرداخته است، چراکه در درمان بیماریهای روانپزشکی و حتی جسمانی، غیر از دارو درمانی به رواندرمانی نیز نیاز است.
این مدرس دانشگاه با بیان اینکه رویکردهای متعددی در حیطه رواندرمانی وجود دارد و یکی از این رویکردها که در این کتاب مورداستفاده قرار گرفته است، رویکرد درمانیِ شناختی_رفتاری است، تأکید کرد: این رویکرد، فکر و احساس و رفتار را تحت تأثیر قرار میدهد و به این صورت عمل میکند که با اصلاح فکر مراجعهکننده، احساس و رفتار او را تغییر میدهد.
لعلی ادامه داد: این روش که سالهاست در زمینههای بیماریهای روانشناختی مورد استفاده قرار میگیرد، اخیراً در حوزه رفع بیماریهای فیزیکی نیز مورد استفاده قرار گرفته و نتایج موفقیتآمیزی در پی داشته است.
او گفت: کتاب «دستنامه درمان شناختی-رفتاری بیماریهای کودکان» به ارائه راهحلهای شناختی_رفتاری برای رفع بیماریهای کودکان مانند صرع، سردرد، بیماریهای گوارشی، فلج مغزی و دیابت کودکان پرداخته، همچنین راهکارهایی برای رفع بیماریهایی همچون شبادراری کودکان ارائه داده است که علاوه بر زمینههای جسمانی، علل روانشناختی نیز دارند.
لعلی با تأکید بر لزوم درمانهای دارویی برای بیماریهای کودکان، تصریح کرد: هرچندکه هنوز درمان اصلی بر پایۀ داروهای زیستی انجام میشود، اما دنیا به استفاده از روشهای روانشناختی برای درمان بیماریهای جسمانی روی آورده است.
این متخصص روانشناسی، اثرگذاری درمانهای تلفیقیِ پزشکی و روانشناختی را برای درمان بیماریهای کودکان، چندین برابر توصیف کرد و افزود: این روش درمان در کشور ما بهصورت خیلی محدود انجام میشود و میتوان گفت که استفاده از این روش در کشور ما هنوز بِکر و جدید است.
لعلی که معتقد است کتابها در زمینه درمانِ توأمان پزشکی و روانشناختی در خصوص کودکان بسیار محدود هستند، در مورد ملاک برتری کتاب «دستنامه درمان شناختی_رفتاری بیماریهای کودکان» نسبت به سایر منابع، تصریح کرد: این کتاب نسبت به دیگر کتابهای تألیف شده در این زمینه جامعیت بیشتری دارد و پروتکل تعریف کرده است؛ همچنین در رابطه با بیماریهای خاص نیست، بلکه در رابطه با بیماریهای رایج جسمی کودکان تألیف شده است.
همچنین سهیلا کاویانپور، یکی دیگر از مترجمین کتاب «دستنامه درمان شناختی_رفتاری بیماریهای کودکان» بیان کرد: «رابرت.د.فریدبرگ» و «جنیفر.ک. پاترنوسترو» دو نویسنده این کتاب، روانشناسان بالینی بودند که بر درمانهای شناختی رفتاری کار کردند. جنیفر بهصورت ویژه بر بیماریهای کودکان تمرکز داشته و موضوع اصلی کتاب که بیماریهای کودکان است، مطابق با تجربه و تخصص او بوده است.
او با اشاره به اینکه ترجمه کتاب «دستنامه درمان شناختی_رفتاری بیماریهای کودکان» در ۵۷۰ صفحه منتشر شده است، ادامه داد: دو فصل این کتاب در ترجمه حذف شده و ترجمۀ فصلهای دیگر نیز عیناً مطابق با زبان اصلی است؛ ضمن اینکه علت حذف ۲ فصل از کتاب، عدم ضرورت این دو فصل با توجه به بیماریهای رایج کودکان در ایران و حجم بالای کتاب بود.
این کارشناس روانشناسی با بیان اینکه هر فصل از کتاب بر اساس یک بیماری تألیف شده است، افزود: تنوع در مراقبت از سلامتِ رفتاری در پزشکی کودکان، موضوعات اخلاقی در اجرای cbt در زمینههای پزشکی کودک و درمانِ شناختی - رفتاری در بیماریهای اسکلتی - عضلانی، درد شکمی، شبادراری، سردردهای مزمن، خواب کودکان، دیابت کودکان و نوجوانان، چاقی کودکان که در کشور ما رواج یافته است، آسم کودکان و غیره، بیماریها و مواردی هستند که در این کتاب مورد بررسی قرار گرفته اند.
کاویانپور اضافه کرد: تأکید ما بر این بود که با ترجمه کتاب «دستنامه درمان شناختی_رفتاری بیماریهای کودکان»، یکی از نیازهای ضروری جامعه را برطرف کنیم، به همین دلیل با بررسی دقیق، این کتاب را انتخاب کردیم.
او در پایان، با معرفی مخاطبان کتاب یادشده، خاطرنشان کرد: کتاب «درمان دستنامه شناختی_رفتاری بیماریهای کودکان» مخاطبی تخصصی دارد و برای عموم مردم سنگین خواهد بود. من مطالعه این کتاب را به روانشناسان، پزشکان کودک، روانپزشکان و دانشجویان ارشد روانشناسی و پزشکی توصیه میکنم.
به گزارش مشاور نیوز به نقل از ایسنا، در پشت جلد این کتاب نیز آمده است: «در حوزه سلامت و روان بهویژه روانپزشکی و پزشکی، اگرچه اغلب درمانها دارویی است و هرچند استفاده از از آن بهجا و ضروری است، اما بررسی و پژوهشهای بسیار، حاکی از آن است که ترکیب دارو و رواندرمانی بهویژه درمانهای شناختی-رفتاری برای بسیاری از اختلالات روانی حتی در زمینه کودک بسیار اثربخش و مفید بوده است، زیرا سلامت روانی و رفتاری به سلامت جسمانی و بالعکس سلامت جسمانی به سلامت روانی متصل است. ترجمه حاضر، راهنمای جامعی از درمان شناختی-رفتاری در زمینه بیماریهای کودکان است. این کتاب منبع مهم و مفیدی برای پژوهشگران، دانشجویان و فارغالتحصیلان رشتههای پزشکی، روانشناسی و روانپزشکی کودک و نوجوان، روانشناسان مدرسه، مددکاران و روانپرستاران است.»
کتاب «درمان دستنامه شناختی_رفتاری بیماریهای کودکان» نوشته «رابرت.د.فریدبرگ» و «جنیفر.ک. پاترنوسترو» و با ترجمۀ «محسن لعلی» و «سهیلا کاویانپور» از سوی انتشارات جهاد دانشگاهی واحد اصفهان منتشر شده است.