به گزارش مشاور نیوز به نقل از تابناک رضوی،محمد رضا پوریوسف ، مدیر کل بهزیستی خراسان رضوی، در این نشست که در مرکز اورژانس اجتماعی بهزیستی تربت حیدریه برگزار شد گفت: با همکاری دادگستری استان، اکنون هیچ طلاقی بدون مشاورهروانشناسی و مددکاری، به دادگاه ارجاع نمیشود.
پوریوسف افزود: تعداد اندکی از متقاضیان طلاق، دارای وضعیت حادی بوده و مشاوره برای سازش آنان کارساز نیست به همین جهت، این دسته از زوجین در مرحلهی مصاحبهی غربالگران اولیهی طرح، به دفاتر خدمات قضایی ارجاع میشوند تا جهت طی تشریفات قانونی طلاق، به دادگاه خانواده هدایت گردند.
وی از همکاری 26 دفتر مشاورهی روانشناسی و کلینیک مددکاری در مشهد با این طرح خبر داد و گفت: همچنین تعدادی از متقاضیان طلاق، پس از ثبت در سامانه، از پیگیری روند مشاوره و طلاق انصراف میدهند که البته نمیتوان آنها را جزو سازشیافتهها تلقی کرد همچنانکه نمیتوان گفت آنها برای طلاق اقدام میکنند.
پوریوسف مجموع افراد سازش یافته و انصرافی را که به دادگاه خانواده ارجاع نمیشوند حدود 31 درصد عنوان کرد و گفت: بنا بر این در بدبینانهترین حالت، دست کم یک سوم پروندههای طلاق از حجم پروندههای متشکله در دادگاههای خانوادهی مشهد کاسته شده است.
وی گفت: البته این طرح، مزایای دیگری هم دارد که آشنایی مردم با دفاتر مشاوره، خدمات مددکاران، مشاوران مذهبی و حقوقی دخیل در طرح و تأثیر آنها در پایداری زندگی خانوادگی، یکی از ثمرات آن است.
پوریوسف در این نشست از اجرای سراسری این طرح در کل شهرستانهای استان خراسان رضوی در روزهای آینده خبر داد و گفت: با سراسری شدن این طرح، میتوان نتایج روشنتری از آن در دست داشت و میزان واقعی تأثیر آن را در کاهش طلاق و کاهش آسیبهای ناشی از طلاق در استان پایش کرد.
غلامحسین حقدادی ، معاون اجتماعی بهزیستی خراسان رضوی ، در جمع مسؤولان قضایی تربت حیدریه و شهرستانهای همجوار آن گفت :در مجموع 7 شهرستانی که علاوه بر مشهد، طرح کاهش طلاق در آنها در حال اجراست از ابتدای خردادماه تا امروز، مشخصات 9300 زوج متقاضی طلاق در سامانهی این طرح ثبت شده است.
وی با بیان اینکه از این تعداد، سازش 800 زوج تا کنون قطعی شده است گفت: به جهت اینکه هر روز شهرستانهای تازهای به طرح وارد میشوند و حداقل مدت مشاوره و اعلام نتیجهی پروندههای ثبتنام شدهی طلاق، 45 روز میباشد هنوز نمیتوان گفت چند در صد از طلاقهایی که در شهرستانها ثبت سامانه میشوند به سازش میانجامد.
وی اضافه کرد: 99.5 درصد از سازشهایی که در سامانهی طرح کاهش طلاق ثبت شده مربوط به مشهد میباشد که این طرح از خردادماه در آنجا در حال اجراست.
مسؤول اجرایی برنامهی کاهش طلاق خراسان رضوی که با همکاری بهزیستی و دادگستری استان در حال اجرا میباشد یادآور شد: در مشهد حدود 24 هزار جلسهی مشاوره برای متقاضیان طلاق برگزار گردیده اما در شهرستانها به جهت اینکه آمار ثبت متقاضیان و ارجاع آنها به مشاوره، فرایندی زمانی است و دست کم باید یک دورهی 45 روزه از آغاز ثبت بگذرد تا نتیجهی جلسات مشاوره مشخص گردد هنور نمیتوان میزان جلسات را به صورت دقیق اعلام کرد.
حقدادی خاطرنشان کرد : در عین حال بر اساس آنچه در روزهای اخیر از ثبت متقاضیان طلاق شهرستانها در سامانه گزارش شده، تا 12 بهمن، حدود 1000 جلسهی مشاوره یا برای این متقاضیان برگزار گردیده یا در حال برگزاری میباشد.
وی میزان سازشهای قطعی را 17.5 درصد اعلام کرد و گفت: مسؤولان برنامهریزی و اجرای طرح، انتظار چنین نتیجهای در سال جاری را نداشتند اما اجرای منظم فرایند، مداخلهی جدی بهزیستی و مشاوران، مددکاران، روحانیون و حقوقدانان، باعث شده که نتایج مثبت طرح، بیش از آنچه انتظار میرفت خود را نشان دهد.
معاون اجتماعی بهزیستی خراسان رضوی گفت: بر اساس آمار ثبتشدهی طلاق تا کنون، پیشبینی می شود که در سال جاری، 25 هزار زوج در مشهد متقاضی طلاق باشند.
معاون اجتماعی بهزیستی خراسان رضوی، که به همراه مدیر کل بهزیستی و معاون پیشگیری دادگستری خراسان رضوی برای افتتاح طرح کاهش طلاق تربت حیدریه به این شهر سفر کرده بود میزان طلاق در این شهرستان را قابل توجه ارزیابی کرد اما در اظهار نظر در خصوص آمار دقیق طلاق در این شهرستان و شهرهای جانبی آن، خودداری نمود.
فرماندار تربت حیدریه در این نشست از نبود آموزشهای پیشگیرانه پیش از ازدواج جوانان، گلهمند بود.
احمدعلی موهبتی ضمن تقدیر از بهزیستی و دادگستری شهرستان برای اجرای این طرح گفت: برای پیشگیری واقعی باید دو پله به عقب برگردیم و آموزشها را از مدارس شروع کنیم.
وی پیشنگری و پیشبینی را دو مرحلهای ذکر کرد که میباید قبل از پیشگیری به انها پرداخته شود و خاطرنشان کرد: بسیاری از ازدواجهای جوانان از نظر والدین اشکال دارد و والدین هم تذکر میدهند اما جوانان به خاطر نداشتن تجربه و دید درست، به حرف بزرگترها گوش نمیدهند.
موهبتی با بیان اینکه حکم طلاق توسط دادگاه صادر میشود گفت: حکم ازدواج نیز باید توسط کسی که میزان دانش، اعتقادات و مسؤولیت اجتماعی بالایی دارد صادر گردد تا زندگی آینده، پایدار بماند.
رئیس دادگستری تربت حیدریه نیز در این نشست بر تلاش برای پیشگیری از طلاق، تأکید کرد.
علی ابراهیم زاده، شروع کار آموزشهای پیشگیرانه را پیش از ازدواج دانست و گفت: 46 درصد طلاقهای ثبتشده در دادگستری، طلاق بائن است که در دوران عقد انجام میشود.
وی تأکید کرد: این مطلب نشان دهندهی ان است که زوجین، آمادگی ازدواج نداشته و از مهارتهای لازم برای زندگی مشترک برخوردار نبودهاند.
معاون پیشگیری دادگستری خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: با طرح مشترک بهزیستی و دادگستری، دست واسطههایی که بعضا به منافع مادی میاندیشیدند قطع شده و زمینه برای مداخلهی پیشگیرانه، فراهمتر گردیده است.
سید امیر مرتضوی افزود: مراکز مشاورهای که در طرح مشارکت دارند از سوی بهزیستی و دادگستری تحت نظارت هستند تا به وظایفی که به آنها محول شده به خوبی عمل نمایند.
وی همچنین از انجام به گفتهی او «تهمیداتی» برای جنبهی قانونی بخشیدن به عقدهای شرعی که در برخی مراکز انجام میشود اشاره کرد و گفت: متأسفانه در این گونه عقدها هیچگونه حقوقی برای زوجه در نظر گرفته نمیشود و مسائل قانونی هم رعایت نمیگردد که دادگستری با همکاری دیگر نهادها در پی ساماندهی این موضوع میباشد.
وی همچنین گفت: در خصوص آموزش پیش از ازدواج نیز یک برنامهی درازمدت توسط بهزیستی در دست انجام است و در شرایط فعلی هم یک طرح ایجاد شده که جوانانی که میخواهند ازدواج کنند 6 ساعت مشاورهی پیش از ازدواج میگیرند.