:خانواده را به اهداف خود رساندن، آرزوی هر زن و شوهری است. شما می توانید خانواده تان را به این آرزو برسانید اگر رازهای موفقیت از نوع دسته جمعی را بلد باشید.
خانواده موفق
ایام پیروزی انقلاب اسلامی فقط یادآور یک رویداد تاریخی مهم نیست بلکه فرصتی مغتنم برای تعمق و تفکر در مهارت های روانشناختی فردی و جمعی ای که اهالی آن دوران را به سوی موفقیت و کامیابی سوق داد و نیز وارد کردن این مهارت ها به زندگی خانوادگی و اجتماعی کنونی خودمان است. یکی از این مهارت ها، چگونه به هدف رسیدن است. ما به عنوان یک خانواده چگونه می توانیم به هدف هایمان برسیم؟ در این مقاله با مورد نظر قرار دادن مهارت هایی که می توانیم از پیروزی انقلاب اسلامی یاد بگیریم، به این پرسش پاسخ می دهیم.
پیش به سوی هدف
هر خانواده ای برای خود هدف هایی دارد. هدف خانواده شما چیست؟ خوشبختی؟ تربیت فرزندانی صالح؟ خریدن خانه؟ داشتن بچه هایی تحصیل کرده و موفق؟ فکر می کنید چگونه می توانید خانواده تان را به سوی اهداف مورد نظر راهنمایی کنید؟ خانواده ای می تواند به اهدافش برسد که چند قاعده مهم را رعایت کند:
یک رهبر داشته باشید
برای این که بتوانیم خانواده مان را به سر منزل مقصود برسانیم، باید درباره ی هدف مان با اعضای خانواده گفتگو کنیم و سعی کنیم به یک فهم مشترک برسیم
رسیدن به هر هدفی مستلزم گذر از پیچ و تاب های مختلف است. گاهی رسیدن به هدف، زمان زیادی می طلبد و گاهی نیازمند هزینه کردن از خزانه ی روانی و مادی خود است. برای این که خانواده تحت تأثیر این عوامل مداخله گر، از مسیر هدف خود خارج نشود، باید رهبری برای آن تعیین شود. رهبری که از بقیه عاقل تر و آگاه تر است و می تواند مسیرهای انحراف از هدف را به موقع تشخیص بدهد و اعضای خانواده را در مسیر درست نگه دارد.
در مورد هدف نهایی توافق کنید
در مورد هدف اصلی، تفاهم و توافق صورت بدهیم. برای این که بتوانیم خانواده مان را به سر منزل مقصود برسانیم، باید درباره ی هدف مان با اعضای خانواده گفتگو کنیم و سعی کنیم به یک فهم مشترک برسیم. برای مثال اگر هدف مان خوشبخت شدن است باید فرصتی فراهم کنیم تا هر یک از افراد خانواده برداشتی را که از این مفهوم دارند بیان کنند و بعد رهبر خانواده، جمع بندی ای از این هدف ارائه کند که در بر دارنده ی نکات خوب همه نظرات باشد.
نسبت به هدف تعهد داشته باشید
نسبت به هدف مشترک، احساس تعهد و مسؤلیت داشته باشیم. شناختن هدف بدون احساس مسؤلیت نسبت به آن، کاری از پیش نخواهد برد. باید شرایطی را فراهم کنیم که تک تک اعضای خانواده نسبت به رسیدن به هدف مورد توافق، احساس علاقه، تعهد و وظیفه داشته باشند.
جزئیات هدف را مشخص کنید
خرده هدف ها را تعیین کنیم. به هیچ هدف بزرگی نمی توان دست یافت مگر این که آن هدف، به هدف های کوچکتری تقسیم شده باشد و ساز و کارهایی برای تشویق افراد خانواده بعد از رسیدن به هر خرده هدفی در نظر گرفته شده باشد.
ظرفیت های افراد خانواده را شناسایی کنید
هر یک از افراد خانواده استعدادها و توانایی های خاص خود را دارد. اگر ما بعد از اینکه خرده هدف هایمان را تعیین کردیم، به این نکته نیز توجه بکنیم که چه کاری را چه فردی می تواند بهتر انجام بدهد، به عبارت دیگر اگر کارها را به درستی بین خودمان تقسیم کنیم به احتمال بیشتری می توانیم به هدف مان دست پیدا کنیم.
همکاری و مساعدت به خرج بدهید
برای کسب موفقیت خانوادگی، فضایی امن و آرام نیاز است. و این امنیت و آرامش برقرار نمی شود مگر اینکه خدمات اعضای خانواده به همدیگر که در راستای رسیدن به هدف است به صورت نامشروط باشد
در مسیر رسیدن به یک هدف، موانع زیادی وجود دارد. برای مثال ممکن است، یکی از افراد خانواده بیمار شود یا به هر دلیل دیگری نتواند به مسؤلیتش عمل کند. خانواده ای به پیروزی می رسد که همیشه نیروهای ذخیره و با گذشتی برای این جور مواقع داشته باشد. نیروهایی که تا زمان رفع شدن مشکلِ فرد دیگر، مسؤلیت های او را بین خودشان تقسیم می کنند و به هر نحوی شده اجازه نمی دهند کاری روی زمین باقی بماند.
بی قید و شرط تلاش کنید
در راه رسیدن به هدفمان، بی قید و شرط تلاش کنیم. برای کسب موفقیت خانوادگی، فضایی امن و آرام نیاز است. و این امنیت و آرامش برقرار نمی شود مگر اینکه خدمات اعضای خانواده به همدیگر که در راستای رسیدن به هدف است به صورت نامشروط باشد. برای مثال اگر هدف خانواده ی شما خریدن خانه است، وقتی به هدف تان می رسید که همه اعضای خانواده بدون مزد و منت در قناعت کردن و صرفه جویی کردن کوشا باشند. در این شرایط اگر یکی دو نفر مدام ایثارشان را به رخ بقیه بکشند، ممکن است عطای خدمتشان به لقایشان بخشیده شود و حالا حالا ها امکان خریدن خانه فراهم نشود.
امیدوار باشید
امیدوار بودن. امید یعنی داشتن یک هدف معین، دانستن راه های مختلف برای رسیدن به آن هدف و داشتن انگیزه برای رسیدن به هدف. یک خانواده ی امیدوار، هرگز از رسیدن به اهدافش ناامید نمی شود و اگر در یک راه شکست خورد به سراغ راه های دیگری که از قبل برای رسیدن به آن هدف به صورت ذخیره نگه داشته بود می رود. یک خانواده ی امیدوار، تسلیم موانع و مشکلات نمی شود چرا که انگیزه ای پایان ناپذیر برای رسیدن به اهدافش دارد.
راحله فلاح/کارشناس ارشد روانشناسی