آيت الله هاشمي رفسنجاني در ديدار اعضاي شوراي مركزي سازمان نظام روانشناسي و مشاوره كشور، با تأكيد بر اهميت روانشناسي گفت: اگر به سلامت رواني جامعه توجه نكنيم، بهداشت جامعه ناقص خواهد ماند.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام هشدارهاي دلسوزان براي افزايش بيماري هاي رواني را جدّي دانست و گفت: به جاي هزينه هاي بالاي درمان، بايد به سوي پيشگيري برويم كه هم هزينه كم دارد و هم عواقب بيماري را ندارد.
ايشان با اشاره به نقش و اهميت روان در فرهنگ و ادبيات ايران، گفت: شعر «دل چو آرام نباشد، زتن آرام مجوي» و ابيات فراوان ديگر، آيينه اي براي اهميت روانشناسي در جامعه است.
آيت الله هاشمي رفسنجاني در خصوص تصويب سياست هاي كلي سلامت و تأييد آن از سوي مقام معظم رهبري، گفت: پزشكان و روانشناسان و روان پزشكان بايد مواظبت كنند تا در لوايح دولت و مصوبات مجلس، قوانيني برخلاف سياست هاي كلي سلامت تصويب نشود و اگر مواردي مغاير سياست هاي كلي يافتند، به كميسيون نظارت مجمع تشخيص گزارش كنند.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام اهميت شاخص ها را براي نظارت بر حسن اجراي سياست هاي كلي بسيار بالا خواند و گفت: متخصصين سازمان نظام روانشناسي و مشاوره با توجه به كارهاي ميداني مي توانند مصاديقي از شاخص ها پيدا كنند كه معياري براي سنجش تطبيق عملكردها با سياست هاي كلي باشد.
در آغاز اين ديدار آقايان دكتر اللهياري و دكتر افروز، روساي فعلي و سابق سازمان گزارشي از برنامه ها و فعاليت ها ارائه دادند. آقای اللهیاری رئیس سازمان نظام روان شناسی و مشاوره کشور از اینکه مجمع تشخیص مصلحت نظام به مکاتبات و نقطه نظرات سازمان نظام روان شناسی اهمیت داد و بندهای دوم و سوم سیاست های سلامت را به تحقق رویکرد سلامت همه جانبه و ارتقاء سلامت روانی جامعه با تاکید بر اصلاح سبک زندگی و تحکیم بنیان خانواده و رفع موانع تنش زا بر زندگی فردی و اجتماعی ایرانیان و آموزش های اخلاقی و معنوی و احصاء شاخص های سلامت روانی اختصاص دادند، تشکر و قدردانی نمودند و اظهار داشتند این اقدام نقطه عطفی در اصلاح نظام سلامت جامعه می باشد که مقام معظم رهبری این سیاست ها را برای اجرا ابلاغ فرمودند و امیدواریم از این به بعد همه برنامه ها و پروژه های کلان کشور دارای پیوست سلامت باشند.
آقای اللهیاری اظهار داشتند نگرانی ما این است که اگر این سیاست ها بطور دقیق به سیاست های اجرایی و برنامه های عملیاتی و تخصیص بودجه تبدیل نشود همچنان سلامت ایرانیان بویژه در بعد سلامت روانی، اجتماعی و معنوی در معرض خطر خواهد بود.
آقای اللهیاری اظهار داشتند از کل بودجه سلامت تنها 3% به سلامت روان اختصاص داده شده است که آنهم در بخش های کلینیکی و بیمارستانی هزینه شده است. وی اظهار داشت اینکه سلامت تنها به سلامت جسمانی تقلیل پیدا می کند و کارگزاران سلامت تنها پزشکان و کادر پزشکی محسوب می شوند نگاهی منسوخ و ناکار آمد است. امروزه در دنیا همه کارگزاران سلامت یعنی روان شناسان و مشاوران، مددکاران و آسیب شناسان اجتماعی و جامعه شناسان و متخصصین درمان های معنوی و پزشکان در یک تیم به پیشگیری و درمان آسیب ها و اختلالات سلامت می پردازند و چنانچه هر کدام از این ارکان و کارگزاران نادیده گرفته شوند سلامت مردم دچار آسیب خواهد شد.
آقای اللهیاری اظهار داشتند امروزه روش های دارو درمانی و درمان های طبی دیگر جواب نمی دهند و روش های مشاوره، روان درمانی، شناخت درمانی، رفتار درمانی و بطور خلاصه درمان های غیر دارویی اهمیت پیدا کرده اند و ما هم لازم است به پیروی از فرامین مقام معظم رهبری با اولویت پیشگیری و آموزش مهارت های زندگی، مهارت های اعتماد به نفس و خود باوری، مهارت های تفکر منطقی و مهارت های مقابله با بحران و بطور خلاصه مهارت های مدیریت افکار، عواطف و رفتار به آحاد شهروندان از روند روبه تزاید مشکلات جلوگیری کنیم که این اقدامات از عهده روان شناسان و مشاوران و جامعه شناسان و مددکاران و متخصصین درمان های معنوی برمی آید نه پزشکان. وی اظهار داشت اگر وزارت بهداشت و شورای عالی سلامت در تنظیم برنامه ها و تخصیص اعتبارات همچنان به روش گذشته عمل کند نه تنها سلامت ایرانیان بهبود نخواهد یافت بلکه وضعیت بدتر از این نیز خواهد شد.
در پایان این جلسه مقرر گردید با توجه به اینکه نظارت بر اجرای سیاست های کلان از طرف مقام معظم رهبری به مجمع تشخیص مصلحت نظام واگذار شده است، با تشکیل جلسه با آقای دکتر دانش جعفری معاونت نظارت مجمع آقای اللهیاری و سازمان نظام روان شناسی و مشاوره خودشان بر اجرای درست سیاست های سلامت نظارت کنند و چنانچه روند اجرایی سیاست ها، ابعاد روان شناختی، اجتماعی و معنوی را نادیده بینگارد به مجمع تشخیص مصلحت نظام انعکاس یابد تا روند اجرایی سیاست ها همه جانبه و متناسب با مطالبات مقام معظم رهبری بویژه بندهای دوم و سوم یعنی رویکرد سلامت همه جانبه و ارتقاء سلامت روانی باشد.